Lasarusporten

Från Vitaliepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lasarusporten och dess vindbrygga i gryningsljus 1394. Foto: Dick Wase.
Lasarusporten på omslaget till Guds vänner och hela världens fiender. Foto och Photoshop: Dick Wase.
Sjörövare hytter argt med flaggan i riktning mot Lasarusporten i synnerhet och nationalstaten i allmänhet. Foto: Dick Wase.

Lasarusporten har fått sitt namn efter att Bombi flög upp i den skrikandes "Lasarus , Lasarus!" i Visby 603 åf. Det finns en behändig liten hylla i sten innanför tornet med plats för ungefär tre personer och flaggor, lämplig för att klättra upp och skråla/olla i. Lasarus är den port som ligger närmast Visby lasarett, i folkmun även kallad "Lasarus", samt förlossningsavdelningen ("Förlossus").

DFP förde länge en reformistisk kamp för att hissa flaggan i Lasarusporten. Kampen vanns 613 åf när ett av deras kommandon fick nog, plockade fram lilla sågen och hissade flaggan genom direkt aktion. Dagen efter uppmanades alla tornvandringsdeltagare att skräpa ner så mycket som möjligt i gravarna och staden för att binda upp parkförvaltningens resurser. De senare hann dock fram med en skylift och plockade ner flaggan och lämnade den till polisen innan tornvandringen hade kommit fram till Lasarusporten.