Medeltidsveckan

Från Vitaliepedia
Hoppa till: navigering, sök
Medeltidsveckans otroligt medeltida logotyp. Design: Dick Wase.
Medeltidsveckan gillar Visby pirater. Skärmskott: Dick Wase.

Medeltidsveckan, inte Piratveckan. Sedan 590 åf har puritanerna växlat upp förtrycket mot sjörövarklassen genom att genomföra något de kallar "Medeltidsveckan" exakt samtidigt och på samma plats som Piratveckan. Trots detta valde reformisterna i Visypirater att skriva låten "Piratveckan 619 år" som en hyllning till Medeltidsveckans 30-års jubileum. Arrangerades de första åren av Svenska Katolska Kyrkans Studieförbund men arrangeras numera av ett aktiebolag med särskild vinstbegränsning.

Mitt ute på Östersjön ligger ön Gotland. I provinshuvudstaden Visby samlas en gång om året tusentals människor för att leva som på medeltiden.

Från låten "Intro".

Visbypirater skapade en del förvirring när de på sin tredje skiva Medeltidsveckan byter namn hävdade att veckan i fråga nu minsann byter namn. Det kan ju omöjligen vara Piratveckan de menade, eftersom den har existerat sen 1394.

Åkband

Moderna åkbandsproblem kräver moderna ovanliga lösningar. Foto och ritning: Dick Wase.
På grund av rådande skörbjuggsepidemi tvingades Piratveckan AB att införa så kallade tarmband. Dessa gav tillgång till bland annat Salta muttan och Piratkullen, och garanterade en kvalitetssäkrad helhetsupplevelse. På bilden gör TRiX ständige Erik Klinga reklam för produkten. Foto: Dick Wase.
Fylles preussiska multipass vilandes i hans medeltidsbeklädda skrev. En ovanlig lösning som gav honom gratis inträde på Kapitelhusgården, marknaden, och funktionärsområdet för tornerspelet. På sistnämnda plats blev preussarna dock beivrade av en funktionär som hotade med att ringa polisen om de inte avlägsnade sig från området. Foto och layout: Dick Wase.
Apans multipass. Med denna kom han in "på samtliga tre krogar, marknaden, vid naturschenen och på turnerspelsområdet". Vilken av de fyra samtliga krogar han inte besökte framgick inte. Foto och layout: Dick Wase.

627 åf introducerade Medeltidsveckans ledning ett obligatorisk åkband och spärrade av stora delar av Visby (bland annat merparten av det fria Nordergravar) för de som inte hade råd eller lust att köpa sagda armband. Den officiella anledningen för detta tilltag var pesten, men i själva verket var det för att få in mer pengar nu när företaget inte längre sponsras av Svenska Spel och skattkistorna ekar tomma efter nedläggningen av beskyddarverksamheten. När kritiska röster höjdes på Facebook och sjörövare frågade om hela Norder skulle hägnas in så svarade Medeltidsveckan med att låsa tråden efter ett kort avvisande svar. Priset för denna enkla och oskyldiga fråga blev högt; de mest aktiva agitatörerna blev avstängda från Medeltidsveckans Facebook-grupp i ett helt dygn. Som tur är så insåg Medeltidsveckan att det inte var möjligt att mura in hela Nordergravar, så både Piratkullen och Preusserplats förblev öppet och fritt.

Externa länkar