Strandpromenaden

Från Vitaliepedia
Hoppa till: navigering, sök
Visby pirater på väg till avslutningen av ännu en lyckad tornvandring. Foto: Dick Wase.
Utsikt från strandpromenaden ut över havet i gryningsljus 1394. Vid horisonten skymtar gotlandsfärjan. Foto och ljussättning: Dick Wase.

Strandpromenaden är en kustremsa som sträcker sig längs med hela östra sidan av Visby innerstad. Från strandpromenaden når man snabbt och enkelt både hamnen med dess digra utbud av glass, Almedalen, Botaniska trädgården, marknaden och såväl Söder- som Nordergravar.

I närheten av Almedalen ligger Störtebekers pyramid där tornvandringen både startar och avslutas. Förenklat kan man säga att tornvandringen utspelar sig till en fjärdedel utmed strandpromenaden innan den viker av upp mot Nordergravar. Nära pyramiden har Visby stad och Parkförvaltningen, tack vare ett generöst EU-bidrag, börjat hänga upp hängmattor för trötta vandrare att vila sin lekamen i. Minst en visbypirat har dock beivrats och väckts av Visby polis efter att tillbringat natten i en hängmatta. De trodde han hade omkommit under natten, men han hade bara planerat. Ungefär på samma plats fick en annan grupp sjörövare ett tidigare år reda på att Effes hade återuppstått, fast nu bara på övervåningen.

Trångbodd picknick med kustnära läge. I bakgrunden skymtas några preussare samla mod inför det kommande preussarbadet. Foto: Dick Wase.

Längs med strandpromenaden brukar olika människor varje medeltidsvecka anordna olika picknickar på de många grönområden som finns i området; vissa spontant, vissa mer uppstyrda. Bland annat brukar föreningen Camelot ha en picknick på crossdressingonsdagen. Här pratar också lajvpicknicken om Merlin Manson och Charles Darwin.

Nakenfest i Östersjön, helt utan kostnad. Foto: Dick Wase.

Eftersom hela stråket har en omedelbar närhet till havet är det många humanoider som faller till föga och tar sig ett dopp, både dag- och nattetid. Det kan till exempel vara skönt att ta sig ett svalkande dopp efter genomförd tornvandring, eller varför inte efter ett spännande parti vinbrännboll, munkboll eller broll? Här badar även Preussiska gardet varje onsdag under rituella former. Om man är rik kan man också betala in sig på Kallbadhuset för att få bada i samma vatten som är gratis överallt annars. Märk väl att det är en hel del kiss i vattnet.